Skip to main content

Form Entry #138

a:17:{s:11:”ime_prezime”;s:14:”Ema Crneković”;s:10:”your-email”;s:20:”crnekovi.e@gmail.com”;s:13:”broj_mobitela”;s:10:”0997897991″;s:9:”instagram”;s:7:”ema.cr_”;s:10:”naziv_rada”;s:17:”Prabakin ormar 24″;s:8:”fakultet”;a:1:{i:0;s:43:”Grafički fakultet, Sveučilište u Zagrebu”;}s:15:”fakultet_ostalo”;s:0:””;s:7:”kolegij”;s:1:”-“;s:8:”semestar”;a:1:{i:0;s:27:”6. semestar (preddiplomski)”;}s:6:”mentor”;s:1:”-“;s:8:”asistent”;s:0:””;s:8:”podrucje”;a:1:{i:0;s:18:”Fotografija i film”;}s:6:”ostalo”;s:0:””;s:4:”opis”;s:2786:”Ova serija autoportreta te detalja na kreacijama izvedena je uz pomoć tripoda i timera te višestrukog okidanja fotografija. Dakle kamera se stavila na tripod te se odredio kut snimanja koji bi bio najpogodniji za kompoziciju. Nakon toga, fokus je namješten fokusiranjem na drugi tripod čije mjesto kasnije zauzimam ja.
Ideju za ove fotografije potaknula je ovogodišnja pjesma koja će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Njihov pristup folkloru i samu me inspirirao da zavirim u bakin ormar te iskoristim prabakine “halje”, tabletiće, stolnjake koji su ručni rad. Nastojala sam te etno elemente uklopiti s odjećom današnjice. Odlučila sam koristiti dva ista heklana tabletića za decentnu dekoraciju na majici i hlačama. Oni su pričvršćeni zihericama kako se ne bi oštetili. Same ziherice dodale su dašak buntovnosti ( još iz doba punka) i “edgea”. Osim toga jedan dulji stolnjak korišten je kao dekoracija na stražnoj strani kožnog balonera. “Halje” odnosno suknje uparene su s majicom koja na sebi ima prikvačen tabletić te su dodani remeni kako bi se opet dobio taj neki urbani, buntovni stil te kontrast domaćeg platna etno motiva s kožnim dugim balonerom. Osim toga na starinske grablje ručno su naljepljene šljokice kako bi se ponovo pokazao dašak današnjeg doba na jednom starom premetu. Namjerno nisu ravnomjerno raspoređene kako bi se dobilo na razigranosti. Sama šminka dosta je jednostavna, a blagu čar daju zlatne šljokice koje osim što su prisutne u današnjoj modi, simboliziraju i sjaj našeg nasljedstva te uspomena na našu djedovinu.
Poze su dolazile prirodno, a prva je posebno promišljena. Zamišljena je tako da se spoj današnje i tadašnje mode prikaže kroz zanimljivu umjetničku pozu te se dobije kompozicija koju nikad ne biste mogli vidjeti na fotografijama iz tog doba. Također, krupnijim kadrovima nastojali su se prikazati detalji na odjeći.
Zapravo se može reći da se koncept zasniva na kontrastu – dakle staro i novo, seosko i urbano…
Cilj ovog photoshoota bio je zapravo podsjetiti sve nas na našu povijest i tradiciju te ju njegovati ne samo na način da je sačuvamo, već da je i koristimo u sadašnjici kada takva odjeća više nije u modi. Elementi narodnih nošnji Hrvatske vrlo se lako mogu ukomponirati sa odjevnim komadima koje nosimo svakodnevno. Ponekad je to samo mali detalj u obliku nakita, a eto kroz ovaj photoshoot vidi se da se i suknje mogu iskorititi. Također, nastoji se potaknuti kreativno razmišljanje, korištenje određenih starih premeta na nov način ( pridonosi se i održivosti), spajanje na prvu nespojivog te smanjiti strah od kontrasta i drugačijeg od uobičajenog. Hrvatska ima bogatu baštinu te bismo se svi zajedno toga trebali prisjetiti i ponositi se njome. “;s:8:”datoteke”;a:6:{i:0;s:131:”https://da-festival.hr/wp-content/uploads/wpcf7_drag-n-drop_uploads/prijave_radova/ime_prezime/1_Ema_Crneković_PrabakinOrmar24.jpg”;i:1;s:131:”https://da-festival.hr/wp-content/uploads/wpcf7_drag-n-drop_uploads/prijave_radova/ime_prezime/2_Ema_Crneković_PrabakinOrmar24.jpg”;i:2;s:131:”https://da-festival.hr/wp-content/uploads/wpcf7_drag-n-drop_uploads/prijave_radova/ime_prezime/3_Ema_Crneković_PrabakinOrmar24.jpg”;i:3;s:131:”https://da-festival.hr/wp-content/uploads/wpcf7_drag-n-drop_uploads/prijave_radova/ime_prezime/4_Ema_Crneković_PrabakinOrmar24.jpg”;i:4;s:131:”https://da-festival.hr/wp-content/uploads/wpcf7_drag-n-drop_uploads/prijave_radova/ime_prezime/5_Ema_Crneković_PrabakinOrmar24.jpg”;i:5;s:131:”https://da-festival.hr/wp-content/uploads/wpcf7_drag-n-drop_uploads/prijave_radova/ime_prezime/6_Ema_Crneković_PrabakinOrmar24.jpg”;}s:5:”video”;a:1:{i:0;s:0:””;}s:10:”acceptance”;s:1:”1″;}